mitä on pickleball

Historia

Pelattuaan golfia eräänä lauantaina kesällä Washingtonin osavaltion kongressiedustaja Joel Pritchard ja menestyvä liikemies Bill Bell palasivat Pritchardin kotiin Bainbridge Islandilla, WA:ssa (lähellä Seattlea), ja löysivät perheensä istumasta ilman mitään tekemistä. Kiinteistöllä oli vanha sulkapallokenttä, joten Pritchard ja Bell etsivät sulkapallovarusteita, mutta eivät löytäneet täydellistä mailasarjaa. He improvisoivat ja alkoivat pelata pingismailoilla ja rei’itetyllä muovipallolla. Aluksi he asettivat verkon sulkapalloverkon 60 tuuman korkeudelle ja heittivät palloa verkon yli. Viikonlopun edetessä pelaajat huomasivat, että pallo pomppi hyvin asfalttipinnalla, ja pian verkko laskettiin 36 tuumaan. Seuraavana viikonloppuna Barney McCallum tutustui peliin Pritchardin kotona. Pian kolme miestä loivat säännöt, jotka perustuivat pitkälti sulkapalloon. He pitivät mielessä alkuperäisen tarkoituksen, joka oli tarjota peli, jota koko perhe voisi pelata yhdessä.

PICKLEBALL

Pickleball on pallopeli, jossa yhdistyy piirteitä sulkapallosta, tenniksestä, padelista ja pöytätenniksestä. Pelaajia on kaksi tai neljä.

Lyhytvartisissa kovapintaisissa mailoissa on kennorakenne ja ne on nykyisin useimmiten valmistettu erilaisista kevyistä ja kestävistä yhdistelmämateriaaleista (hiilikuitu, polymeeri, lasikuitu, alumiini). Rei’itettyä polymeeripallolla (muistuttaa salibandypalloa, mutta on pehmeämpi ja sileäpintainen) pelataan osin tenniksen sääntöjen tapaan, mutta lajilla on myös muutamia sille ominaisia sääntöjä: syöttö lyödään aina alakautta kun pallo on heitetty ilmaan, ei siis pompusta. Syötönpalautuksen ja vielä syöttäjän puolen ensimmäisen syötönjälkeisen lyönnin on annettava pompata kerran maassa. Tämän jälkeen palloa voi lyödä myös suoraan ilmasta, kuitenkin sillä rajoituksella että reunoilta 91,5 sentin ja keskeltä 86 sentin korkuisen verkon molemmin puolin olevassa, koko kentän levyisessä syöttöruudun etuviivan rajoittamassa ”keittiössä” saa lyödä palloa vain jos se on ensin pompannut alueen sisällä. Myöskään välittömästi ilmalyönnin jälkeen pelaajan jalka ei saa astua etuviivan päälle (tai sen yli keittiön puolelle). Kentän koko on sama kuin sulkapallon nelinpelissä. Virallisessa pickleball-kentässä syöttöruudun etuviiva on 15 cm kauempana verkosta kuin sulkapallossa. Pisteet lasketaan viiteentoista / erä kahden pisteen erolla ja vain omasta syötöstä saa pisteen. Erä voidaan pelata myös lyhennettynä.

PICKLEBALL CENTER